Romkinje su najviše ugrožene, govore sve činjenice. Razmišljala sam, to je "hladna" statistika! Želim da je upoznam kao ljudsko biće, sa svim nadanjima, željama, snovima... Pitanja su počela da se nižu: o čemu je maštala kad je bila dete, da li voli poeziju, šta je za nju ljubav... Shvatila sam da ja to ne znam, kao ni mnogi drugi sa kojima sam razgovarala...
Tako je i nastala ideja o ROMSKOJ SOBI.
ROMA ROOM – intimne priče Romkinja u njihovom prostoru...


Autorka – Sandra MandićO PROJEKTU:

ROMA ROOM (ROMSKA SOBA) je interaktivni dokumentarni projekat o Romkinjama. Popularan naziv je web dokumentarni film, jer koristi širok spektar multimedijalnih alatki kao što su fotografija, tekst, zvuk, video, virtualna fotografija, grafika, animacija... 

ROMA ROOM daje kompleksan uvid u životne segmente Romkinja.

Po svim relavantnim istraživanjima, Romkinje su višestruko diskriminisana grupa žena.

One spadaju u populaciju koja je najmanje obrazovana, izrazito siromašna, izložena nasilju i diskriminaciji na više nivoa.

Marginalizacija, društvena i medijska, utiču na razvijanje stereotipa i predrasuda. U medijima Romkinje uglavnom "nevidljive". U veoma selektivnom prikazivanju nedostaje potpunija slika o jednom ljudskom biću. Cilj ovog projekta je doprinos borbi protiv diskriminacije i stereotipa, jačanje i osnaživanje Romkinja, veća medijska zastupljenost.

Trenutno imate mogućnost da pogledate 3 sobe: Maje Familić iz Novog Sada, Jelene Savić iz Beograda i Živke Stanković iz Obrenovca.

Njihov prostor je prikazan kroz virtualnu fotografiju, tako da možete da "uđete" u određenu sobu, "okrećete" se, istražujete... Na određene predmete su postavljeni linkovi, koji otvaraju nove sadržaje: kratke filmove, zvučne zapise, fotografije... Sami birate šta ćete prvo otkriti!

Projekat ROMA ROOM je podržala
REKONSTRUKCIJA ŽENSKI FOND